Житна гъгрица

Житна гъгрица (Calandra granaria)
Житна гъгрица

Външен вид:

Тялото е продълговато и овално с тъмно кафяв до черен цвят, дължина 3-5 мм. Главата е удължена напред и образува хоботче. Пипалата са къси, съставени от 8 членчета и се намират в основата на хоботчето. Гръдният щит е конусовиден. Твърдите крила имат надлъжни дълбоки бразди, ямички и къси власинки. Не хвърчи.

Развитие:

Снася до 300 яйца. С хоботчето бръмбарът издълбава ямички в зърното, където снася по едно яйце. Последното се покрива добре с лепкава течност, която засъхва бързо и не може да се отрие. Яйцето се излюпва за 4 –13 дни. Ларвата остава в ендосперма на зърното и се храни с него. Какавидата е с дължина 3-4мм. При температури 15,20,25 и 30°С цикълът на развитие е съответно 141,68,46 и 34 дни. Възрастният индивид се храни няколко дни в зърното, след което излиза в междузърненото пространство. Активни са при температура от 11 до 38°С и влажност на зърното над 12%.

Повреди:

Повредите се причиняват главно от ларвите, но и от възрастните. Хранят се с пшеница, царевица, ориз, ечемик и други зърнени култури. Наядените зърна са идеална хранителна среда за всички складови вредители.

Подходящи препарати:

magtoxin

Магтоксин пелети

magtoxin-plochki

Магтоксин плочки

Фостоксин пелети

Фостоксин пелети

Деция Газ Екс-Б

Деция Газ Екс-Б