Сив брашнен молец

Сив брашнен молец
Сив брашнен молец (Ephestia kuehniella)

Външен вид:

Молецът има разпереност на крилата 20-25 мм. Когато почива, те прилепват към тялото, което е с дължина 10-14 мм. Предните крила са синъо-сиви, с напречни тъмни, вълнообразни линии и редица от тъмни петна по края. Гъсениците са бели, понякога бледо розови или бледо зеленикави, главата и шията са кафяви. На дължина достигат 15-20 мм. Какавидата в пашкула е кафява, с вретеновидна форма и с дължина около 9 мм.

Жизнен цикъл:

През деня молците обикновено стоят накацали по тавана и стените и започват да летят на здрачаване. Женската снася средно по около 300-500 яйца направо върху или в близост до продукцията. Гъсениците произвеждат значително количество паяжини и какавидират в копринен пашкул, често разположен встрани от храната им.
Продължителността на развитие при температури 15,20, 25 и 30°С е 147,68, 44 и 33 дни.

Повреди:

Вреди нанасят ларвите, които чрез отделяните паяжинни нишки уплитат зърна, частици брашно, трици и др., като образуват конгломерати. Хранят с брашно, трици, люспи, цели зърна, готова продукция, ядки и др. Те са сериозен вредител в мелниците, където паяжините им могат да задръстят машините и да променят показателите на получаваното брашно. Възрастните имат кратък живот и не поемат храна.

Подходящи препарати:

Фостоксин пелети

Фостоксин пелети