Оризова гъгрица

Оризова гъгрица (Sitophilus oruzae)
Оризова гъгрица
Външен вид:

Възрастните са червеникаво-кафяви и тялото е с дължина около 3 мм. По крилата имат четири светло червени или жълтеникави петна. Могат еднакво добре да пълзят и да летят , като нападат зърното, както в складовете, така и на полето. Ларвата е без крака и има късо дебело тяло с бледо кафява глава.

Жизнен цикъл:

Женският бръмбар издълбава зърното, снася едно единствено яйце и запечатва отвора с желатинова течност. Оризовата гъгрица може да снесе до 600 яйца. Стадиите на ларвата и какавидата преминават вътре в зърното. След като напусне обвивката на какавидата, възрастният бръмбар пробива зърното и излиза навън, като оставя отвор с неравни краища. Тези отвори са обикновено първите видими признаци на нападение, но по това време обикновено е нанесена вече сериозна повреда в целия обем на складираното зърно. При температури 15,20,25 и 30°С цикълът на развитие е съответно 309,71,40 и 28 дни. Активни са при температура над 13°С и влажност на зърното над 10%.

Повреди:

Сериозен вредител на всички зърнени и млевни продукти. Среща се и при полски условия. Поврежда зрели зърна на царевица, пшеница и ечемик още на корен. Със заразените семена се пренася в складовете, където заразява останалите партиди. Останали без храна оризовите гъгрици прехвръкват на нови места. Презимува при полски условия и напролет при температура над 15°С започва да снася яйца. Ларвите могат да се развият и в тестени изделия, жълъди, кестени, памучни семена. Храни се също с брашно, бисквити, вафли, хляб, тютюн.

Подходящи препарати:

magtoxin

Магтоксин пелети

magtoxin-plochki

Магтоксин плочки

Фостоксин пелети

Фостоксин пелети

Деция Газ Екс-Б

Деция Газ Екс-Б