Брашнян акар

Брашнян акар (Acarus silo)

Външен вид:

Тялото е много малко –женската например е с дължина 0,5 мм, а мъжкият –0,4 мм. Поради това нападението се открива твърде късно,когато вече е много силно и се наблюдава като и се наблюдава като движеш се пласт от прах. Тялото е бяло, почти прозрачно, нарядко покрито с космици, а краката са бледо виолетови. Възрастните акари имат 4 чифта крака, а ларвите имат 3 чифта, като инсектите.

Жизнен цикъл:

Масово нападение на брашнян акар е възможно единствено във влажна среда. Женската снася най-малко 100 яйца. Яйцата са в състояние да издържат температура от 0 градуса в продължение на няколко месеца. Ларвата е бяла, има 6 крака и е дълга около 0,15 мм. В течение на 2 седмици тя преминава развитие през 2 стадия на нимфа, докато стане възрастен акар. Нимфите са с 8 крака. Понякога, рядко акарът преминава през един дълъг междинен между двете нимфи стадий, когато е изключително устойчив на инсектициди. Този стадий е известен като т.н. hyposus стадий.

Повреди:

Среща се в складове, силози, мелници, предприятия на хранително-вкусовата промишленост и домакинствата. Напада сушени зеленчуци, билки, сушени плодове, ядки, какао на зърна, шоколад, мляко на прах, семена. Когато напада зърно и зърнени продукти, може да изяде само зародиша на зърната