Бълхи

Бълхи (разред Siphonaptera) Fleas

Външен вид:

Малки, безкрили насекоми. Тялото е с дължина 2-4 мм и е странично сплескано, като по този начин позволява свободно движение между космите на козината на нападнатото животно. Има различни видове бълхи, като най-разпространени са котешките, кучешките, по плъховете, по мишките, човешки бълхи и др.

Жизнен цикъл:

Преминава през пълна метаморфоза от четири стадия на развитие-яйца, ларви, какавиди, възрастни. Възрастната женска снася по няколко яйца всеки ден направо върху животното или по земята. Една женска е в състояние да снесе до 200-400 яйца. Яйцата се излюпват за 2-3 дни. Ларвите нямат крака и се хранят с culus)всякяква маса от органични отпадъци. Те преминават през три стадия в рамките на 1 седмица до няколко месеца, преди да какавидират. Възрастните бълхи напускат пашкула за 7-14 дни, след като е бил формиран. Понякога те могат да останат в пашкула за време от няколко месеца до една година, като са напълно развити и са в готовност да го напуснат при сигнал за поява на гостоприемници (топлина, движение, вибрации). Този стадии е причината за ситуации, в които животни и хора, след като навлязат в определено пространство са нападнати от огромна по численост популация от гладни бълхи в рамките на няколко часа.

Повреди:

Един от най-честите неприятели по хората и домашните животни. Възрастните бълхи се хранят с кръв, което причинява болка и неудобство за хората, притеснява дом. Животни, причинява загуби ( пада млеконадоят, носливостта на кокошките и т.н.). Пренася опасни болести чрез заразяване по кръвен път-коремен тиф, чума и др.